1

Téma: výroba desek v JLCPCB

Protože se z různých stran setkávám s výrobou desek v JLCPB, připravil jsem pro ni konfigurační soubory a vystavil je zde: RS274X.jlcpcb.zip.  (Jsou určeny pro build Layoutu 1147 a novější.)

Konfigurační soubory fotoplotteru a vrtačky (ve formátech Gerber RS-274X a Excellon) nastavují výrobcem doporučené přípony souborů pro čtyřvrstvou desku (s vnitřními vrstvami 10 a 13).  Deska, pro niž je užijete, by měla mít svůj obrys zakreslen ve vrstvě 7 (a naopak by jej ovšem neměla mít na vrstvách mědi.)  Nepotřebné vrstvy (např. vnitřní, a/nebo vrstvu dolního potisku) můžete zakázat při jejich generování, anebo je prostě nedávat do zip archivu, který budete uploadovat k výrobci.  (Přípony jsou zřejmé z konfiguračního souboru uvedeného níže.)

{Formica Layout Configuration File for RS274X.f4d} 
{Program Version 4.42 P114.1185} 
{PCB File Name "Papago_MB_XPICO_MSP.PCB"} 

Setup (
    "RS274X" 
    1000 1000 1    {Driver Units per mm} 
    0 0 800 600    {Driver Limits (mm)} 
    1 1 0 0    {Scale 100.00%, Rotation = Off, Mirroring = Off} 
    20 20 2 20 20 0 
    0 500 0 1 0 5 -5 3 3 0 0 1 1 2000 
) 
Layers (
    0 0 ".GBO"    {Layer  0 = Rejected} 
    2 0 ".GBO"    {Layer  1 = Side B} 
    2 0 ".GBO"    {Layer  2 = Side B} 
    0 0 ".L3"    {Layer  3 = Rejected} 
    0 0 ".GKO"    {Layer  4 = Rejected} 
    0 0 ".L5"    {Layer  5 = Rejected} 
    0 0 ".L6"    {Layer  6 = Rejected} 
    2 0 ".GKO"    {Layer  7 = Side B} 
    2 0 ".GBS"    {Layer  8 = Side B} 
    2 0 ".GBL"    {Layer  9 = Side B} 
    2 0 ".G3L"    {Layer 10 = Side B} 
    0 0 ".L11"    {Layer 11 = Rejected} 
    0 0 ".L12"    {Layer 12 = Rejected} 
    2 0 ".G2L"    {Layer 13 = Side B} 
    2 0 ".GTL"    {Layer 14 = Side B} 
    2 0 ".GTS"    {Layer 15 = Side B} 
    0 0 ".L16"    {Layer 16 = Rejected} 
    0 0 ".L17"    {Layer 17 = Rejected} 
    0 0 ".L18"    {Layer 18 = Rejected} 
    0 0 ".L19"    {Layer 19 = Rejected} 
    0 0 ".L20"    {Layer 20 = Rejected} 
    2 0 ".GTO"    {Layer 21 = Side B} 
    2 0 ".GTO"    {Layer 22 = Side B} 
    0 0 ".GTO"    {Layer 23 = Rejected} 
)

Zde je ukázkový zip se soubory potřebnými pro výrobu malé jednoduché dvouvrstvé desky: ovl_vent.zip.  Mohu jedině doporučit, abyste jej před generováním svých vlastních souborů pokusně uploadovali a prohlédli si, jak vzorová deska vypadá v prohlížečích výrobce.

2

Re: výroba desek v JLCPCB

Předchozí příspěvek se týká jen výroby neosazené desky.  JLCPCB ji také může (příp. i jen částečně) osadit.  K tomu pochopitelně potřebuje další údaje; ty jsou obsaženy v .csv souboru, který můžete z programu Layout vygenerovat příkazem Files / Partlist.  Tento výrobce však vyžaduje poněkud jiný formát tabulek a jejich rozdělení do dvou či více souborů: BOM (rozpiska materiálu) a CPL (souřadnice pouzder), a to samostatně pro horní a dolní stranu desky.  K jejich vytvoření se lépe hodí .csv soubor, který generuje speciální knihovna Partlist.dll.  Z něj pak už stačí vykopírovat příslušné bloky a předat je jako samostatné soubory. 

Pro vzorovou desku výše je zde na ukázku ke stažení příklad takovýchto souborů:
ovl_vent_top_bom.csv
ovl_vent_top_cpl.csv
Jejich uploadováním (na další stránku výrobce) po výše uvedeném zipu můžete získat např. takovýto náhled (nezmenšený zde):

https://www.formica.cz/galerie/ovl_vent.png

V realitě to samozřejmě je o něco složitější: 

• Počátek relativních souřadnic nutno nastavit v souladu s offsetem desky (parametr Files / Artwork / Transformations / Side B Offset X/Y); pro hodnoty ve vystaveném konfiguračním souboru to je 20 mm vlevo a 20 mm dolů od levého dolního rohu desky (resp. od nejlevějšího a nejdolejšího objektu v celé pracovní ploše, pokud obrys desky cokoliv těmito směry přesahuje).

• U některých součástek (typicky to bývají kupříkladu pouzdra SOT23) je třeba v CPL souboru ručně opravit jejich orientaci (k čemuž se právě hodí náhled získaný o jednu iteraci dříve).

• Součástky, které software výrobce neidentifikoval, nutno v jeho aplikaci vybrat interaktivně.

• Také se na desce mohou hodit montážní (lícovací) otvory dle specifikace výrobce: https://jlcpcb.com/help/article/47-How- … mbly-order

Chci si nechat udělat první destičku v JLPCB, procházím jejich web a snažím se zjistit, jak se zadává výroba planžety. Je tam o tom spousta věcí, ale to zásadní mi chybí. Pro pastu mám ve Formice zvlášť vrstvu, upravil jsem si pro to knihovnu padů. Pokud zadávám výrobu do Gatemy nebo do Pragoboardu, tohle jim posílám. Vím, že pokud soubor pro pastu (planžetu) chybí, dokážou to udělat z vrstvy nepájivé masky. To jsem vždycky bral jako nouzové řešení a proto jsem se s tím takhle zabýval.

U té vrstvy pro pastu mám o něco menší rozměry plošek, což se doporučovalo. Jenže v JLPCB mají docela propracovaný algoritmus pro úpravu rozměrů plošek a větší plošky dělí na segmenty. https://jlcpcb.com/help/article/opening … of-stencil Nevím, jestli vůbec má význam jim pro planžetu posílat zvlášť soubor (a pokud ano, nenašel jsem, jakou má mít příponu), nebo jen poslat soubory pro výrobu desky, zaškrtnout že chci i planžetu a nestarat se?

Samostatný soubor pro planžetu má v mém případě ještě jeden důvod. Spoustu planžet jsem si nechával dělat v Pragoboardu. Tam mají pro prototypové planžety jen pár typizovaných rozměrů, do kterých se musím vejít. Takže různé menší destičky se poskládaly na jednu planžetu a při těch jednotných rozměrech se to i dobře archivuje. Ale při té ceně v JLPCB asi akceptuju i to, že budu mít časem spoustu malých planžet, každou jinak velkou.

4 Naposledy upravil: Vladimír Anděl (2025-02-06 14:48:26)

Takže nejprve jsem na JLCPCB procházel jejich technické informace, ale na některé věci jsem tam odpověď nenašel. Dost jsem toho ale objevil při proklikávání objednávkového formuláře.

S tou šablonou je to tak, že si jí mohu objednat společně s tišťákem. Pak skutečně neposílám zvlášť data pro šablonu, udělají to z dat pro tišťák. Mají tam propracovanou tabulku, jak které plošky zmenšují, aby výsledek byl optimální.

Jenže se to pro malou destičku nevyplatí. Nejmenší šablonu dělají 380x280 mm s využitelnou plochou 360x200. Ona stojí sice jen 7 dolarů, ale cca o 20 dolarů to zvedne poštovné. U větších desek ten nárůst poštovného nebude tak velký. Pokud si nechám udělat malou destičku, s tak velkou šablonou se už i dost nešikovně dělá.

Dá se tam zadat šablona zvlášť bez objednání tišťáku, ale tam, pokud jsem to dobře pochopil, už s velikostí padů nic nedělají. Takže tady bych využil tu upravenou tabulku padů, kde jsem si dodělal vrstvu pro pastu a takhle to zadávám k našim výrobcům. Když si nechám udělat nejmenší šablonu 150x200 mm v Pragoboardu a zpanelizuju na ní víc destiček, které občas opakovaně dělám, je to přibližně za stejné peníze. Printed má taky přibližně stejné ceny, ale dá se tam zadat i menší šablona a ušetřit. Třeba ale Gatema dělá šablonu snad jen k tišťáku.

Ještě pár postřehů k výrobě tišťáků v JLCPCB. Rozlišují pady s dírou a vias. U padů zaručují tolerance vnitřního průměru díry, u vias né. Pokud dělám díru pro zakolíkování šablony a asi o pro nějakou mechaniku, vyžadují odkrytí nepájivé masky. Nevím, jestli se maska dělá už před vrtáním a jestli pak vytvrzená maska nedělá dobře vrtákům, ale co pamatuju, někteří naši výrobci chtěli odkrýt masku v místě, kde se měly tišťáky stříhat.

Ohledně minimálního průměru vrtáku se taky až v objednávacím formuláři dozvíme, že za základní cenu umí vrtat od 0,3 mm. Za příplatek umí i menší. Minimální průměr plošky okolo díry 0,3 ke 0,45 mm. To vychází, že mezikruží okolo díry bude mít šířku jen 0,075 mm. Přijde mi to málo, naši výrobci chtějí víc, ale asi jim to funguje. Já bych to kolečko udělal větší.

Překvapilo mě, že si mohu vybrat sílu mědi ve vnějších vrstvách jen 35 a 70 um. Naši výrobci mají v pool servisu standardně 18 um a Gatema umí i 35. V opakované výrobě pak cokoliv. Minimální šířka čáry je pro 35 um 5 mil, tedy 0,127 mm a pro 70 um 0,2 mm. Takže těch 35 um není zas takové omezení.

5

Dobrý den,
pro šablonu používám vrstvu 5 (spodní strana desky) - přípona souboru .GBP a 18 (horní strana desky) - přípona .GTP. S příponami si nejsem moc jistý, nicméně šablonu objednávám většinou samostatně, takže to ničemu (asi) nevadí. Pady v těchto vrstvách mám zmenšené o 0.1 mm proti rozměru padu na DPS. Šablonu si zadávám s pevnými rozměry, které zadávám jako rozměr desky + 40 mm na obou stranách. Do poznámky jim napíši k jaké objednávce DPS se šablona vztahuje a také aby ji vyrobili "TAK, JAK JE", tzn. aby nepoužili svoje úpravy, které se nám při našem "domácím pájení" neosvědčily. Pokud se jim něco nezdá, posílají email popisem problému a s obrázky místa, které se jim nezdá.