Téma: kreslení mechaniky, soubor DXF
Ve Formice taky kreslím mechanické výkresy a výstupem je soubor DXF pro řezání laserem. Výkres jsem měl původně pro ruční výrobu. Musel být 1:1, ale nezáleželo tolik na přesnosti. Takže jsem vzal tišťák, který měl být umístěný na plechu, z něj jsem zachoval jen obrys a díry pro připevnění. Dál jsem s kreslením pokračoval v jemném rastru a nějak jsem neřešil nenavazující čáry, protože to na výkresu stejně není vidět. Po vytištění se výkres položil na plech, odůlčikovaly se díry a ručně se to vyvrtalo.
Jenže dnes je laserové řezání levnější než ruční práce a taky to vypadá o dost líp. Takže co s takovým výkresem.
1. Především změnit rastr na metrický, pro tyhle věci stačí 0,1 mm. Potom použít funkci Edit/Change/Truncate, tedy zaokrouhlení všeho do nového rastru. Trošku se všechno hne a většina nenavazujících čar, které by při řezání laserem hodně vadily, se srovná do jednoho bodu. A kde ne, je to vidět a dá se to jednoduše opravit. Taky bude potřeba občas s něčím hnout, aby to souhlasilo s kótami.
2. Rozdělení vrstev. Ve vrstvě, ze které vytvoříme soubor pro laser, nesmí být nic jiného, než obrys a díry. Všechny kóty, osy a texty musí jít do jiné vrstvy. Pro tisk výkresu můžeme vrstvy zase sloučit, nebo použít původní neupravený výkres.
3. Vytvoření souboru DXF. Tady jsem měl problém. DXF soubory jsem dělal už dříve a byly v pořádku. Teď mi to dělalo tlusté čáry a ty silnější byly dvojité a uvnitř vyšrafované. Tak tohle né. Takže Files/Artwork/Driver Parameters/Fill Line Threshold a nastavit na víc, než je tloušťka používaných čar. U všech čar menší tloušťky se kreslí jen osa čáry a to přesně potřebujeme.
4. Kontrola DXF souboru. DXF sice nějak zobrazí i Irfan a Libre Office, ale obrázek je v malém rozlišení a bez měřítka. Dobrý prohlížeč je DWG TrueView 2025 od Autodesku. Je to sice obrovský moloch a trvá to než se nainstaluje, ale má měření vzdálenosti, což je pro kontrolu užitečné. Ze začátku se mi výkres nezobrazoval, protože ho to umístilo nad kreslící plochu. Stačí kolečkem myši zmenšit měřítko a on se někde najde. Možná se někde dá ten posun nastavit, ale dál jsem tohle neřešil. Důležité je, že při libovolném zvětšování musí čáry zůstat stále stejně tenké a dá se taky zkontrolovat, že na sebe v rohách navazují a nikde nezbyly nějaké cancourky. Pak takový soubor můžeme s klidem poslat do výroby.
— — — — —
Pro ilustraci jsem si dovolil přidat screenshot výkresu: