Téma: Uživatelské vlajky, uživatelské barvy prvků
Dobrý den, jak možná víte, v programu Layout lze ke každému prvku nebo součástce připojit až 4 uživatelské vlajky. Ty byly původně určeny hlavně pro ukládání mezivýsledků množinových operací, dnes jsou užívány zejména k barvení netlistu. (Širšímu využití ovšem bránilo i to, že nejsou ukládány do .pcb souborů, což by se od další verze jejich formátu mělo změnit.)
Pokusná verze, na níž teď pracuji, dovoluje pomocí uživatelských vlajek obarvit i jednotlivé prvky. Barva vlajky pak má přednost před barvou vrstvy, která ostatně může být visuálně potlačena užitím společné šedé. Na následujících screenshotech se snažím ukázat, jak by to vypadalo a k čemu by se to případně mohlo hodit: Co když se například chci podívat na několik signálů zároveň, a zajímá mne třeba plocha smyček, které spolu tvoří? Na vrstvě mi u toho tolik nezáleží, ale výhodná bude možnost signály pohodlně odlišit od sebe.
Tady ještě užívám starší příkazy, tj. potenciály zvýrazněné v režimu Mark Track. K rozlišení potenciálů bych na ně nejspíš musel klikat dynamicky, jinak jsou propleteny natolik, že bych je těžko rozeznával:
Následující tři screenshoty již využívají uživatelské vlajky, liší se jen v tom, kolik je zachováno ze standardních barev vodivých vrstev:
(Desku Triton.pcb si můžete stáhnout z galerie.)
Toto však je jen jedna z možných aplikací vlajek, která mne napadla. Rád uvítám další náměty, než bude verze implementující barvy vlajek dokončena. A kolik by těch vlajek mělo být?