Téma: Import souboru DXF (a pripadny zajem o tuto funkci u vice uzivatelu)
Vazeni spoluuzivatele, puvodne v mailove komunikaci jsem panu Horskemu navrhl toto:
...napadlo me, jak by se daly importovat rozmery, ktere mi treba kolega nakresli v nejakem rysovacim programu typu CAD a ulozi do nejakeho nejlepe standartniho formatu. Tento soubor ja si nasledne nactu do Layoutu. Vyhody jsou predevsim v tom, ze kolega, kdyz kresli krabicku, kterou si nechavame vyrabet na miru, nebo navrhuje konstrukci a usporadani mechanickych dilu a uchyceni, mi jen vyjede potrebne objekty, nemusi je kotovat, abych to nasledne mohl prekreslit v Layoutu..
Formica takovy import zatim nema ze?
Jak slozite a vhodne by bylo neco takoveho vytvorit? Jako vhodny format tipuji DXF, ktery jiz Formica umi vytvaret...
Odpoved p.Horskeho znela takto:
Na obecné úrovni je však potíž v tom, že DXF je velice široký pojem -- může popisovat třeba 3D objekty (což ostatně je i případ té krabičky) a vůbec spoustu věcí, které Formica z principu nezná. Naopak objekty, které ve Formice dávají smysl, mohou být popsány mnoha způsoby, a bylo by velmi pracné je všechny ošetřovat. DXF je exportován mnoha kreslicími programy, ale i v jedné a téže verzi AutoCadu mohou různí lidé tutéž krabičku nakreslit několika různými způsoby.
Pokusím-li se to maximálně zjednodušit, krabička může být popsána úsečkami, jejichž atributy budou 3D souřadnice koncových bodů, číslo hladiny a číslo barvy. Formica by je měla transformovat na 2D souřadnice (zřejmě ignorováním souřadnice Z) a dvojici hladina/barva nějak namapovat na vrstva/logický typ. Sestavit převodní tabulku obecně opět není nijak jednoduché.
Chcete-li, pošlete mi co nejširší varietu ukázkových DXF souborů, jejichž čtení by u Vás připadalo v úvahu. Zkusím se na ně podívat a udělat si představu, nakolik by bylo pracné s tím něco dělat. Pak Vám případně navrhnu snažit se prostřednictvím fóra zjistit, zda by byli i další zájemci a jak by vypadaly ukázky od nich. Na základě toho bych snad mohl získat obrázek, kolik práce by s tím asi bylo a zda by stála za to.
Ale v zasade treba me by uplne stacilo vse co v souboru je, hodit do jedne vrstvy a celou osu Z presunout do bodu 0. Zas tak slozite veci navic v 3D nekreslime, jde spise jen o presne umisteni mont.padu a obrysu desky a dulezitych casti krabicky. Je mi jasne, ze by to chtelo neco "kdyz uz, tak uz", ale pokud vubec bude zajem vice uzivatelu a take Vas, pane Horsky, muzeme zacit v te nejprimitivnejsi forme importu.
Na ukazku se pokusim v nejblizsi dobe zaslat p.Horskemu nejake ukazkove soubory DXF.
Proto se ptam, jak se k tomu stavite Vy ostatni uzivatele, zda byste meli o takovou funkci zajem, a jak narocni byste na tuto funkci museli byt, aby Vam vyhovovala?