Dobrý den, nejsem si zcela jistý, co myslíte těmi otvory s mezikružím; beru je tedy jako pájecí body s nenulovým průměrem otvoru a ploškou na některé vrstvě. Lze je mj. vybrat množinovou operací příkazy Select | Select | Pads | Circles, i když také ne vždy najednou. Bohužel mne v rámci současné verze nenapadá žádné o mnoho lepší řešení, než které užíváte. Sice by bylo možné si připravit dvojici konfiguračních souborů, která by v menu Files | NC Drill | Pad Tools jednotlivé typy pájecích bodů zakazovala, resp. povolovala, ale nutnost jejich aktualizace by asi vedla spíše k možnostem omylů než k výhodám.
Do budoucna se ovšem nabízí přidat obdobu parametru Files | Artwork | Options | Pads = Marked Only. Podívám se, co by bylo třeba pro jeho doplnění do nějaké testovací verze. Samo o sobě to není nijak obtížné, problém je s kompatibilitou konfiguračních souborů. Také by padalo v úvahu řešení, že se hodnota takového parametru do konfiguračního souboru neukládá vůbec, a při startu programu budou vždy povoleny všechny. Snad by se tím naopak omezila možnost chyb podobných té, kdy si uživatel zakáže některé logické typy pájecích bodů ve výše zmíněném menu Pad Tools, uloží do konfigurace, a pak na to zapomene.
Mimochodem, je zajímavé a třeba i celkem zábavné si vzpomenout, jak problém před více než 15 lety vznikl. Původně jsem totiž začal možností v menu Files | Artwork | Options zakázat všechny segmenty a všechny nápisy (což se může ??? spolu s inkrementem ??? hodit pro jednoduché vygenerování nepájivé masky); možnost zakázat pájecí body jsem tam přidal jen kvůli symetrii. Podobný přepínač jsem do menu Files | NC Drill | Options ovšem nedával, tam by zakazovat všechny pájecí body nemělo žádný smysl (nevygenerovalo by se vůbec nic).
O pár let později jsem uvedené přepínače rozšířil o hodnotu Marked Only. Ta už by u vrtačky smysl dávala, jenže tam ten přepínač neexistoval. Kdybych byl hned od počátku využil síly množinových operací, byl by mi v menu Files | Artwork | Options stačil jediný přepínač, a stejný jsem mohl přidat i do menu Files | NC Drill | Options.