Téma: Lepší viditelnost pracovní vrstvy
Mám dva náměty týkající lepší viditelnosti pracovní vrstvy. Oba jsou typu za málo peněz hodně muziky.
1. Typický případ: uprostřed práce s deskou potřebuji vyrobit novou součástku. To obnáší práci i ve vrstvách, které při návrhu DPS normálně nepotřebuji a tudíž jsou vypnuté. Takže musím takovou vrstvu nejdříve přepnout jako pracovní, pak ale zjistím, že nic nevidím, takže ji ještě v jiném menu zapnu, a po ukončení práce v této vrstvě ji musím zase vypínat.
Otázka do pranice je : Má nějaký smysl, aby pracovní vrstva byla neviditelná ? Podle mě si to odporuje. Na neviditelné vrstvě přece pracovat nemohu !
Takže navrhuji, aby pracovní vrstva byla viditelná vždy, tedy i tehdy, pokud je v menu Graphics|Layer Colors vypnuta. Ušetří to určitě trošku práce.
2. Možná by také stálo za úvahu, zda by pracovní vrstva neměla být viditelná lépe, než všechy ostatní. To znamená, že by při vykreslování byla vždy navrchu a neprolínala by se s jinými vrstvami. Dosavadní prolínání vrstev totiž viditelnost pracovní vrstvy omezuje. Například barva vrstvy B se téměř ztrácí pod světlešedými odstíny používanými pro potisk. Takže při práci musím většinu ostatních vrstev vypínat, abych pořádně viděl tu pracovní a nic mi na ní neuteklo. Tím pádem se stane, že mi uteče jiná věc, která by mi bývala neutekla, kdybych byl býval měl zapnutou jinou vrstvu, ale to bych zase ....
Obě výše zmíněné úpravy by také velmi zjednodušily prohlížení jednotlivých vrstev desky. Zvláště v závěru potřebuji prohlédnou každou vrstvu samostatně, zda se na ní něco nepošpatnilo. Takhle bych jen listoval vrstvymi pomci Ctrl+ a Ctrl- a měly bych okamžitý přehled. Pokud bych chtěl vidět fakt jen jednu vrstvu, tak všechny vypnu a bude vidět jen ta pracovní.