Téma: Typ padu ?
Zdravím,
jak zjistit, jaký pad mám pod kurzorem, pokud je k padu připojen spoj ?
Děkuji
Paja
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Zdravím,
jak zjistit, jaký pad mám pod kurzorem, pokud je k padu připojen spoj ?
Děkuji
Paja
??asto stačí odjet myší dál od středu padu, kam pájecí bod již nezasahuje. Samozřejmě pokud je spojová čára široká, toto možné není, ale v případě dvouvrstvé desky a padu s otvorem můžete změnit vrstvu ukazatele na jinou (např. klávesou Tab), na níž spojová čára není a pad tudíž nezastiňuje.
Hezký den,
trochu záleží na typu desky, případně zapojení pinu. Pokud je deska jednostranná, stačí přejít pomocí TAB na "druhou stranu" desky a typ, resp. číslo a rozměry padu se ukáží v horním stavovém informačním řádku (možná se ten řádek jmenuje oficiálně jinak). V případě oboustranného plošného spoje a pinu, kterým prochází obě vrstvy je nutné "nazvětšovat" pomocí ZOOM IN desku, umístit kurzor na střed pinu a lehce posunout kurzor tak, aby ještě neodskočil na další bod rastru. Možná to jde i jinak, ale už pěknou řádku let to takto používám.
Pan Horský píše rychleji ... .
Zdravím,
OK - a což tak kdyby to fungovalu bez nutnosti TAB a posuny kurzoru ?
Paja
Nojo, to je problém z toho důvodu, že pak byste zas nemusel vidět ten segment spoje -- běžně totiž bývají i velmi krátké, kompletně pod padem.
Nějaký systém priorit tam zkrátka být musí. Samozřejmě by se našly způsoby, jak priority změnit, ale zkušenost ukazuje, že cosi takového většinou uživatele spíše mátlo.
Zdravím,
mohou tam být ale obě informace.
Paja
To by snad mohly, ale je to dost proti koncepci programu -- jde totiž o to, že co se pod ukazatelem detekuje, je zároveň ten objekt, s nímž provádíte další operace (označit, smazat, atd. atd.). Podrobnosti viz http://www.formica.cz/principy.html#110 .
OK - ale info o padu ještě neznamená, že s ním chci něco dělat - je to o komfortu programu.
Mám info hned bez drbání se přes hlavu.
Zdravím, mám otázku:
ako spravím vodivý spoj z pájacieho bodu ležiaceho na strane spojov na druhú stranu DPS? Môžem umiestni pad s dierou priamo v mieste pájacieho bodu súčiastky?
Ïakujem
Máte na mysli pájecí bod SMD? Dávat do něj prokovku se nedoporučuje, lépe je umístit ji stranou alespoň o tolik, aby nezasahovala do nepájivé masky pájecího bodu. Příklady najdete u vývodů Q2 / 34, 35 této desky http://www.formica.cz/galerie/Triton.zip . Definitivní slovo ovšem má výrobce osazující desku.
A ako spravím vo F4.40 prekovku? /V menu PLACE vidím len možnos pomocou padu s dierou/.
Tak je to i myšlené -- prokovka technicky vzato nic jiného není. Ovšem stačí při kreslení spojové čáry přejít do opačné vrstvy (např. středním tlačítkem), prokovka se tím vytvoří automaticky.
Ešte prosím uvies, možnosti prechodu na opačnú vrstvu iné, než stredným talčítkom, nako¾ko mám len dve... :-)
Dík
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.