Na problém lze pohlížet i z úplně jiné stránky. Zdroj potíží je obvykle v tom, že uživatel má v kritickém okamžiku označeny ještě další objekty, než si myslí. Sice stále doporučuji (a většinou píši do maker) na začátku množinových operací zrušit označení (makrem Ctrl-U), avšak ne každý to vždy provede. S tím by se však možná dalo něco dělat také přímo u kořene, v množinových operacích. Ale nedívejte se na to prosím jako na náměty míněné zcela vážně.
1) Před časem jsem přemýšlel o tom, že bych vedle Select | Select, Qualify, Unselect, Toggle mohl přidat ještě cosi jako Select | Set. A už by se příkaz jmenoval jakkoliv, byla by to obdoba Copy... u uživatelských vlajek v menu Tools. Na rozdíl od Select | Select, který počítá sjednocení stávající množiny označených objektů s dále specifikovanou množinou, by prostě nastavil označení tak, aby se rovnalo té dále specifikované množině. Asi to je trochu složitě řečeno, ale kdybych např. provedl Select | Set | Conductive, výsledkem by bylo, že by byly označeny právě jen vodivé vrstvy (zatímco označení všeho ostatního by se tím zrušilo).
Obdobně by se mohly rozšířit režimy Mark (Identify), Mark Track, Mark Link a Mark Net. Tam by mohl Shift-Enter smazat všechno značení a teprve pak označit to, nač ukazatel ukazuje. (Anebo by se funkce kláves Enter a Shift-Enter mohla prohodit, aby se ovládání více přiblížilo Windows.) Speciální klávesy * a Ctrl-* by se ošetřily analogicky.
Ale pak jsem to všechno zase zavrhl. Sice by toto vše šlo celkem jednoduše naprogramovat, ale obával jsem se, že nově přidaná množinová operace by uživatele spíše mátla, a funkcí by byla většinou ekvivalentní stisku jediné klávesy (tj. Ctrl-U) navíc. (Většinou, ne vždy: Všimněte si třeba Select | Set | Marked Links.) Ovšem z hlediska diskutovaného v tomto vlákně by možná neoddělitelnost výběru od zrušení předchozího stála za uvážení znovu.
2) Na úrovni množinových operací by se ale pro řešení diskutovaného problému dala udělat i zcela jiná věc, a sice přidat operaci Select | ... | Visible, která by působila na objekty, jež jsou ve zobrazeném výřezu a zároveň na zobrazené vrstvě. Pak by stačilo přídat makro např. Shift-Ctrl-U, které by vyvolalo příkaz Select | Qualify | Visible, jímž by se případné zapomenuté označení smazalo.