Layout (respektive jeho překladač - DELPHI?) si zřejmě příliš nerozumí s prostředím AERO a všemi jeho grafickými fičurkami. Jen pro příklad - překreslení největší desky, kterou mám k dispozici pomocí ZOOM ALL mi s AEREM trvá 40 sekund (což už není na práci, ale alespoň se pokochám, jak se kreslí deska po vrstvách - pro zvídavé - nejprve se kreslí od spodu nahoru vodorovné vodivé vrstvy, poté šikmé čáry z pravého dolního rohu do levého horního, poté obrysy součástek a svislé čáry, následují šikmé z levého spodního do pravého horního, poté nejspíše nepájivá maska a nakonec hodnoty součástek). Pokud ovšem přepnu W7 do režimu "Optimalizovat pro výkon" a W7 příjdou o své omalovánky, je doba překreslení té samé desky do 2 (dvou) sekund. Dopátral jsem se ke dvěma způsobům, jak přepnout režim:
1. Přes Ovládací panely
Nejprve je nutno proklikat se přes Ovládací panely/Všechny položky Ovládacích panelů do "Informace o výkonu a nástroje"
Zde se zvolí v levém menu volba "Upravit vizuální efekty" a je na vás, zda si zvolíte pomalou práci - volba Optimalizovat na vzhled nebo "TURBO" režim pro Formicu volbou "Optimalizovat pro výkon". Je také možné si naklikat svoji vlastní variantu výkonu/nevýkonu grafické části. Kliknutím na Použít už můžete při volbě Optimalizovat pro výkon očekávat výrazně ošklivější vzhled, ale svižný layout. Jen pro upřesnění - moje PC má ve vyhodnocení výkonu skóre 5,9 (za horší disk), takže to není žádný lenoch.
2. varianta zastavením / spuštěním služby
o AERO fičurky se v mém PC stará služba Motivy. Pokud mám PC nastavené pro vzhled, zastavím tuto službu, W7 přijdou o grafické fičury a Layout lítá jako drak. Když práci dokončím, službu znovu spustím, omalovánky znovu naskočí. Spustitelný soubor této služby je C:\Windows\System32\svchost.exe -k netsvcs, bohužel se mi ho pomocí NET STOP a NET START zatím nepodařilo přimět k zastavení a znovu spuštění z příkazové řádky.