Téma: Editace komponenty
Dobrý den. Stáhl jsem si volnou verzi formici 4.40, a potřeboval bych si upravit komponentu FRB 45 pinů na FRB 90 pinů. O něco jsem se pokoušel ale bezúspěšně. Můžete mi někdo poradit prosím?
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Diskusní fórum k návrhovému systému Formica » Dotazy a náměty ke schematickému editoru » Editace komponenty
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Dobrý den. Stáhl jsem si volnou verzi formici 4.40, a potřeboval bych si upravit komponentu FRB 45 pinů na FRB 90 pinů. O něco jsem se pokoušel ale bezúspěšně. Můžete mi někdo poradit prosím?
Problem je v tom, ze free verze je omezena v poctu zobrazitelnych pinu, komponent, atp., tedy neni mozno primo v knihovnach editovat komponenty. Jedina moznost je zacit si tvorit vlastni knihovnu (standartni soubor schematickeho editoru s priponou sch), do ktere vlozite soucastku, kterou chcete upravit. Tam ji upravite, ulozite a v menu Librarian | Add File to Library pridate vasi novou knihovnu do seznamu tech stavajicich. Pak je jeste nutno zkontrolovat poradi knihoven tak, aby ta vase byla v seznamu jeste pred tou, ve ktere je ona soucastka v puvodnim stavu. Je to proto, ze pokud je tentyz nazev soucastky nalezen ve vice knihovnach, je preferovana knihovna s vyssi prioritou (= v seznamu na vyssi pozici).
V teto souvislosti jsem se chtel zeptat pana Krivky, jestli by se s timto nedalo treba neco malo delat. Uznavam to, ze je to free verze, tudiz s jistymi omezenimi oproti placene verzi se pocitat musi. Napadlo me ovsem, zda by nebylo proveditelne napriklad v prohlizeci schemat (kde je mozne prohlizet vetsi schemata) umoznit editaci jednotlive komponenty, aby si uzivatele nemuseli vytvaret knihovny s duplicitnimi prvky..
Problem je v tom, ze free verze je omezena v poctu zobrazitelnych pinu, komponent, atp., tedy neni mozno primo v knihovnach editovat komponenty. Jedina moznost je zacit si tvorit vlastni knihovnu (standartni soubor schematickeho editoru s priponou sch), do ktere vlozite soucastku, kterou chcete upravit. Tam ji upravite, ulozite a v menu Librarian | Add File to Library pridate vasi novou knihovnu do seznamu tech stavajicich. Pak je jeste nutno zkontrolovat poradi knihoven tak, aby ta vase byla v seznamu jeste pred tou, ve ktere je ona soucastka v puvodnim stavu. Je to proto, ze pokud je tentyz nazev soucastky nalezen ve vice knihovnach, je preferovana knihovna s vyssi prioritou (= v seznamu na vyssi pozici).
Tento způsob zacházení s knihovnami doporučuji i pro verze, které editaci velkých souborů umožňují. Zařazení knihoven obsahujících upravené předlohy tak, aby zastínily originální knihovnu, pomáhá udržovat přehled o tom, které předlohy jsou vlastně upraveny a které ne. Toto řešení zároveň nabízí možnost při vytváření vlastních předloh čerpat neustále z těch originálních. Návrat k původní předloze spočívá v pouhém vymazání či přejmenování upravené, což začátečník možná ocení nejvíc.
V teto souvislosti jsem se chtel zeptat pana Krivky, jestli by se s timto nedalo treba neco malo delat. Uznavam to, ze je to free verze, tudiz s jistymi omezenimi oproti placene verzi se pocitat musi. Napadlo me ovsem, zda by nebylo proveditelne napriklad v prohlizeci schemat (kde je mozne prohlizet vetsi schemata) umoznit editaci jednotlive komponenty, aby si uzivatele nemuseli vytvaret knihovny s duplicitnimi prvky..
Prohlížeč je zamýšlen tak, aby jeho použitím nemohl být (nechtěně) modifikován prohlížený soubor. Proto vůbec neobsahuje procedury pro ukládání do souborů.
Když si tu požadovanou součástku otevřu.(např. FRB 46 pinů), jak jí přidám těch dalších 44 pinů, aby jich měla 90?
http://img119.imageshack.us/my.php?imag … 002ms3.jpg
http://img119.imageshack.us/my.php?imag … 001ha1.jpg
edit: Tak jsem si podle vašeho návodu vytvořil knihovnu, a v ní sem si upravil FRB 62 pinů na 90 pinů. Jenomže když to teď chci převést do layoutu, abych to mohl ještě upravit (musím smazat každý druhý pin z každé řady, aby byly na přeskáčku), tak se mi tam objeví ta původní neupravená verze komponenty. Nevíte co s tím?
Ve Formice existují jednak knihovny symbolů (editovatelné ve schematickém editoru, soubory s příponou *.sch), jednak pouzder (editovatelné v programu Layout, s příponou *.pcb). Jejich propojení obstarává řetězec Packages, editovatelný jak v knihovně (viz obrázek), tak i u jednotlivých symbolů užitých ve schematu.
Z Vašeho dotazu mi není zcela jasné, zda máte potíže s vytvořením této vazby, anebo s vložením řad pinů do pouzdra. Spíše než mazat po jednotlivých pinech by asi bylo vhodnější vložit obě řady pinů znovu, s inkrementem číslování 2.
moc děkuju, už jsem to konečně vyřešil :) a omlouvám se za tenhle začátečnikcý dotaz.
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Diskusní fórum k návrhovému systému Formica » Dotazy a náměty ke schematickému editoru » Editace komponenty