1

Téma: NÁMĚT: zlepseni pohybu po vykresu

ted je pohyb po plose trochu krkolomny: budto zapnout autopan (pri vice obrazovkach nepouzitelne i pres klavesu docasne fci vypinajici), pres zoom (odzoomovat, zazoomovat jinde), nebo pomoci Zoom / Redraw screen (ktere asi ma slouzit k jinemu ucelu - nic privetiveho, pokud si clovek na to neudela makro <z> <r> ) A zrovna pohyb okna je jedna ze zakladnich veci. Nemohlo by to byt treba tak, ze kliknu pravym tlacitkem mysi (nejhure prostrednim, ale kolecko je pro prst nestabilni plocha pro caste pouzivani), pohnu mysi a po pusteni tlacitka se plocha prekresli posunuta? (chapu ze plynuly posun plochy je asi nemozny, takze varianta posunu na slepo by teoreticky pouzitelna byt mohla. Hezke by bylo videt nejake zachytne prvky vykresu ale pri vetsim poctu prvku by to asi bylo casove narocne; zobrazovat jen nektere je nebezpecne, nemusi byt v te casti videt. Takze co pod kurzor vykreslit nejake jednoduche meritko - usecka s udajem jak je dlouha (mm / mil) a podle toho clovek vi, o kolik se posouva, i kdyby byl mimo jakokoliv vyuzitou oblast kreslici plochy?

2

Re: NÁMĚT: zlepseni pohybu po vykresu

Z hlediska rychlosti by plynulý posun dnes, kdy se kreslí skrz bitmapu, asi zas takový problém nebyl:  Již vykreslenou bitmapu odpovídající původně zobrazenému výřezu by šlo táhnout společně s cursorem, a teprve na konci operace by se dokreslila deska v jejím okolí (odpovídajícím novému výřezu).

Ona to také je otázka celkového stylu ovládání.  Formica se od běžných windowsovských drag-and-drop aplikací liší stylem, kterému bychom mohli říkat „kliknutím zdvihnout, kliknutím položit“.  Je trochu otázka, jaké následky by mohlo přinést, kdybychom z něj vybočili v jednom speciálním případě.  Asi existují i alternativní (a navzájem se nevylučující) způsoby, jak by se panning dal ovládat:

Dlouho jsem uvažoval o možnosti, že (dosud žádnou funkcí neobsazené) klávesy Alt-šipka by mohly přesouvat výřez (aniž by měnily polohu cursoru vůči desce, dokud by se ten vešel do zobrazeného výřezu).

Kolečko myši by nemuselo zoomovat (tato funkce by se přesunula na Ctrl-kolečko), nýbrž posouvat výřez svisle, a Shift-kolečko vodorovně.

Kromě příkazu Zoom / Redraw a maker se stejnou funkcí by obrazovku mohla překreslit s cursorem v původní poloze tak, aby byl ve středu nového výřezu, i nějaká další dosud neobsazená klávesová kombinace, např. Alt-levé tlačítko, Ctrl-pravé tlačítko, apod.

Zajímaly by mě i další náměty ostatních uživatelů, aby se případné změny ovládání daly udělat co možná konsistentně.


S tím vykreslovaným měřítkem či pravítkem...  Nevím, nakolik by jeho zobrazování bylo potřebné, pokud by vzniklo řešení fungující v reálném čase nebo alespoň s velmi krátkou dobou odezvy.

3

Re: NÁMĚT: zlepseni pohybu po vykresu

Tak pokud lze vyrezem posouvat plynule, jak pisete, tak by to bylo nejlepsi. Co se tyce rozbourani ciste pristupu klik-zvednu, klik-polozim, tak vsechny Vami navrhovane varianty mi prijdou hrozne komplikovane. Mozna by se hodily v pripadech, kdy bych potreboval delat neco ultra presne, ale zrovna pohyb vyrezu, si myslim, mezi precizni prace spise nepatri. Proto jsem zastancem varianty klik-tahnu-pustim, pripadne v kombinaci s jednou z moznosti posunout vyrez ciste pres klavesnici (Vase prvni moznost). Nevim, nerekl bych, ze by melo byt matouci, kdyby posun vyrezu byl resen jinym stylem. V rucnych aplikacich se to resi ruzne a pri prechodu mezi ruznymi programy me nikdy ani nedoslo, nevsiml jsem si, ze jsou nejake ruzne zpusoby. Proste nekdy a na neco je vyhodnejsi jeden, na neco jineho jiny zpusob, tudiz bych netrval na zachovani kli-klik metody za kazdou cenu, i za cenu horsiho ovladani posunu. Proste stisknout, posunout, pustit - prace s mysi je pri tom posunu rychla - okamzita, narozdil od posunu pres klavesnici, nebo predem nekam nastavovat kurzor a podobne veci. Casto se potrebuju co nejrychleji dostat na druhou stranu desky a resit to pres zoom je pri vetsim mnozstvi prvku o nervy. Ano, muzu si (pokud mam makro) vypnout vrstvy a pujde to rychleji, ale dulezite je pohodlne ovladani, nikoliv konzistence, nebo nejaka neustala zastupna reseni, kterych je tolik, ze se v tom dokaze pohybovat pouze velmi zkuseny uzivatel...

4

Re: NÁMĚT: zlepseni pohybu po vykresu

Tomáš Och napsal:

(...) Casto se potrebuju co nejrychleji dostat na druhou stranu desky a resit to pres zoom je pri vetsim mnozstvi prvku o nervy. (...)

Mimochodem, zkoušel jste už ty příkazy Graphics | Save / Restore View & Zoom v testovací verzi?

5

Re: NÁMĚT: zlepseni pohybu po vykresu

Nedavno jsem to zkousel, kdyz jsem potreboval nejake specificke zapnuti vrstev oproti tomu, co mam pod makry (ty jsem si udelal jeste nez vzniklo toto prepinani) a nechtelo se mi delat kvuli jednomu projektu dalsi makra, tak jsem si do toho docasne zobrazeni ukladal, ale obnoveni vcetne obnoveni pozice jsem ani nezkousel...
Jestli tim myslite, ze bych to mohl vyuzit pro rychly pohyb z jedne strany na druhou, tak to mozna pokud predem vim, kam vsude chci jit, ale kdyz se chci pohybovat libovolne, at uz s kolegou neco resime, nebo proste protoze se chci volne pohybovat vsude, tak mi toto bohuzel nepomuze...

6

Re: NÁMĚT: zlepseni pohybu po vykresu

Tomáš Och napsal:

Nemohlo by to byt treba tak, ze kliknu pravym tlacitkem mysi (nejhure prostrednim, ale kolecko je pro prst nestabilni plocha pro caste pouzivani), pohnu mysi a po pusteni tlacitka se plocha prekresli posunuta?

Tak zrovna toto, nebo něco podobného bych taky velice rád uvítal.